Varni internet

Izobraževalna doživetja,
ki razkrivajo skrite
pasti spleta

V sodobnem svetu, kjer tehnologija močno prepleta naše vsakdanje življenje, je izobraževanje o digitalni pismenosti postalo nujno. Otrokom, staršem, pedagoškim delavcem, podjetjem in vsem uporabnikom spleta nudimo ne le osnovne smernice, ampak tudi poglobljena znanja in strategije za varno, odgovorno in učinkovito uporabo spletnih tehnologij ter mobilnih naprav.

 

Prepoznavamo, da so te digitalne orodja postala temeljna komponenta vsakdanjika, brez katerih si življenja v hitro spreminjajoči se družbi skorajda ni mogoče predstavljati.

 

Z našimi izobraževalnimi doživetji in viri želimo posameznikom omogočiti, da postanejo samozavestni, odgovorni in premišljeni digitalni državljani, ki so pripravljeni na izzive in priložnosti, ki jih ponuja ta nenehno razvijajoča se tehnološka doba.

razmeti

Učimo se spletnih spretnosti,
a nikoli ne pozabimo na življenje v resničnosti!

Prihodnje generacije potrebujejo uspešen začetek učenja že v zgodnjih letih, če želimo, da se bodo uspešno soočale s spremembami in izzivi 21. stoletja. Zato izobraževalna doživetija Varni internet vzpodbujajo vedoželjnost, ustvarjalnost in samoiniciativnost učenk in učencev, jih usposabljajo za samostojno opazovanje in pridobivanje digitalnih izkušenj in znanj, za razvijanje spretnosti ter za samostojno reševanje problemov, ki jih novodobna tehnologija postavlja pred njih.

8-10 let

Za otroke v starosti 8-10 let smo pripravili posebna izobraževalna doživetja, ki jih bodo opremila z znanjem in veščinami za varno in odgovorno potovanje skozi svetovni splet.

Skupaj gradimo varen digitalni svet

11-13 let

Za otroke, stare med 11 in 13 let, pripravljamo izobraževalna doživetja, ki jih popeljejo v srce digitalnega ustvarjanja. Naučite jih, kako pretvoriti ideje v realnost z uporabo digitalnih orodij.

Podarite otroku digitalno znanje za jutri!

13-15 let

Za mlade v starosti 13-15 let pripravljamo izobraževalna doživetja, ki združujejo tehnologijo prihodnosti, kot so IoT, obogatena resničnost in robotika, s reševanjem trajnostnih izzivov. Usposobili jih bomo za razumevanje računalniških konceptov, pridobivanje praktičnih izkušenj v programiranju, analitično reševanje problemov ter varno in odgovorno uporabo digitalnih tehnologij.

Začnite svojo digitalno potovanje zdaj!

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA NAS?

Odklenite DIGITALNI potencial z doživetji Varni internet

Učenje preko izzivov

Učenci se spoprijemajo z realnimi tehnološkimi izzivi, ki pripomorejo k globljemu razumevanju in trajnostnemu znanju. Preko različnih krajših in daljših projektnih nalog učenci korak za korakom usvajajo temelje najnovejših tehnologij, kot so AR, IoT in robotika.

Vroče tehnične teme

Ko se tehnologija razvija, se mi prilagajamo in vam ponujamo najnovejše trende. Danes pokrivamo robotiko, obogateno resničnost in spletno varnost. Jutri? Mogoče bodo to kvantni računalniki, biotehnologija ali nadgrajena umetna inteligenca.

Skladno z EU priporočili

Naša izobraževalna doživetja so oblikovana v skladu z EU priporočili, kar zagotavlja, da so naše metode in vsebine na najvišjem standardu in v skladu z mednarodnimi smernicami.

Šolsko - izobraževalne dejavnosti

Za šole, šolarje in učitelje, ki se zavedajo pomena digitalnih kompetenc, ustvarjamo odlično ocenjene izobraževalne programe za posamezne ure in dni ali za celo šolsko leto. Z našimi aktivnostmi opismenimo šolarje za varno in odgovorno rabo spleta! Izobraževalna doživetja so prilagojena starostnim skupinam otrok in mladostnikov ter aktualnim spletnim izzivom.

Dnevi dejavnosti

Izobraževalne dejavnosti omogočajo učencem, da raziskujejo in razumejo digitalni svet okoli sebe. Usposabljamo jih za samostojno opazovanje, pridobivanje digitalnih izkušenj in znanj ter razvijanje spretnosti. Več kot to, učimo jih, kako reševati probleme, ki jih postavlja novodobna tehnologija, in jim dajemo orodja, da postanejo samozavestni digitalni državljani.

Tehnični dnevi

V okviru tehniških dni se učenci preko projektnih nalog seznanjajo s temeljnimi koncepti računalništva, veščinami robotike ter aplikacijami obogatene resničnosti (AR) in Interneta stvari (IoT). Aktivnosti vključujejo konstrukcijo SpaceX v AR, razvoj avtomatiziranega zalivalnega sistema, integracijo pametnega termometra, implementacijo igre na mikro kontrolerju, analizo funkcionalnosti Sphero RVR robotov, konstrukcijo mehanskih računalnikov na bazi frnikol in osnovno programiranje robota Edisona.

Mikroučenje

Dobrodošli v svet mikroučenja, kjer bomo skupaj raziskovali varno in odgovorno uporabo spleta. Vsak korak v tem prostoru bo obogatil vaše znanje in veščine. Mikroučenje se osredotoča na specifične teme, omogoča globlje razumevanje in je prilagojeno vašemu ritmu ter potrebam. Vsaka lekcija je gradnik znanja, ki ga lahko takoj uporabite v praksi.

Vzgojimo otroke v odgovorne uporabnike tehnologije prihodnosti!

Učimo se spletnih spretnosti, a nikoli ne pozabimo na življenje v resničnosti!

slika

Kaj vam še ponujamo?

Doživetja za otroke

Zaradi hitrega razvoja digitalne tehnologije se bo življenje naših otrok v vseh vidikih močno razlikovalo od našega. Tehnologija se razvija, a tudi vsako novost prav tako hitro zamenja nekaj novega, še bolj nepredstavljivega, in prav zato morajo naslednje generacije postajati vedno bolj spretne in prilagodljive. Prihodnje generacije potrebujejo uspešen začetek učenja že v zgodnjih letih, če želimo, da se bodo uspešno soočale s spremembami in izzivi 21. stoletja.

Našim strokovnim izobraževanjem so že zaupali

Mnenja zadovoljnih slušateljev
izbranih doživetij

Potrebuješ pomoč?

Preveri pogosto
zastavljena vprašanja

Spletno nasilje, znano tudi kot kibernetsko nasilje, ima lahko resne in dolgotrajne posledice za posameznike, ki so njegove tarče. Te posledice lahko obsegajo različna področja, vključno z duševnim zdravjem, socialnimi odnosi in akademskim ali poklicnim napredkom. Tu so nekatere ključne posledice:

 1. Duševno zdravje: Žrtve spletnega nasilja lahko doživljajo stres, tesnobo, depresijo in celo misli o samopoškodovanju ali samomoru. Kronični duševni stres lahko vpliva na splošno počutje, spanje in sposobnost koncentracije.

 2. Nizka samopodoba: Nenehno nadlegovanje in žaljenje lahko privede do tega, da žrtve izgubijo zaupanje vase, razvijejo občutke manjvrednosti in dvomijo v svoje sposobnosti.

 3. Težave v socialnih odnosih: Izkušnje z spletnim nasiljem lahko posameznike osamijo ali jim povzročijo težave v medosebnih odnosih. Morda se bojijo nadaljnjega zasmehovanja ali izključenosti, zato se umaknejo od prijateljev in družine.

 4. Akademske in poklicne težave: Trpinčenje lahko vpliva na šolsko ali poklicno življenje. Posamezniki se lahko težko osredotočijo, izgubijo zanimanje za študij ali delo ali se celo izogibajo šolskim ali delovnim mestom, da bi se izognili nadlegovanju.

 5. Fizične posledice: Dolgotrajen stres in anksioznost zaradi spletnega nasilja lahko vodita tudi v fizične simptome, kot so glavoboli, želodčne težave ali splošno slabo počutje.

 6. Rizično vedenje: Nekateri mladostniki in odrasli se kot odziv na spletno nasilje lahko vključijo v tvegano vedenje, kot je zloraba substanc, agresivno vedenje ali nevarne oblike spletnega vedenja.

Preprečevanje in odzivanje na spletno nasilje zahteva skupna prizadevanja posameznikov, skupnosti, šol in organizacij. Pomembno je ustvariti varno okolje, kjer se žrtve počutijo dovolj varne, da spregovorijo, in kjer se storilci soočajo s posledicami svojih dejanj. Prav tako je ključnega pomena izobraževanje o digitalni etiki in empatiji, da se takšna vedenja preprečijo, še preden se zgodijo.

Prijavljanje spletnega nasilja je ključnega pomena za zaščito posameznikov in skupnosti. Kje in kako lahko prijavite spletno nasilje, je odvisno od narave incidenta in vaše lokacije, vendar tukaj je nekaj splošnih smernic:

 1. Policija: Če je spletno nasilje grožnja za vašo ali nekoga drugo varnost, priporočljivo prijaviti incident policiji. To velja za situacije, ki vključujejo grožnje nasilja, spolno nadlegovanje, izsiljevanje ali druge oblike kriminalne dejavnosti.

 2. Platforme družbenih medijev: Večina platform družbenih medijev, kot so Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, in drugi, imajo orodja za prijavljanje zlorab ali nadlegovanja. Uporabniki lahko neposredno prijavijo sporne objave, profile ali sporočila, platforma pa bo ocenila situacijo glede na svoja pravila in smernice.

 3. Šole ali delovna mesta: Če se spletno nasilje dogaja med sošolci ali sodelavci, je pomembno obvestiti ustrezne avtoritete, kot so šolski svetovalci, učitelji, uprava ali oddelki za človeške vire. Te organizacije imajo pogosto protokole za obravnavanje takšnih incidentov.

 4. Ponudniki internetnih storitev ali spletni gostitelji: Če se spletno nasilje dogaja na določeni spletni strani ali preko e-poštnega sistema, lahko prijavite zlorabo ponudniku internetnih storitev (ISP) ali spletnemu gostitelju. Mnogi ponudniki imajo politike proti spletnemu nasilju in lahko ukrepajo.

 5. Nacionalne ali lokalne agencije: Nekatere države imajo agencije ali organizacije, ki se posebej ukvarjajo s spletnim nasiljem ali kibernetsko varnostjo. Na primer, v nekaterih državah so nevladne organizacije, organizacije za zaščito otrok ali celo vladne agencije, ki sprejemajo prijave spletnega nasilja in nudijo podporo žrtvam.

Vedno je priporočljivo ohraniti vse dokaze spletnega nasilja, kot so zaslonski posnetki, e-poštna sporočila ali druga komunikacija, saj so lahko koristni pri dokazovanju incidenta in njegovem nadaljnjem preiskovanju.

Zasvojenost s spletom, pogosto znana tudi kot problematična uporaba interneta, je naraščajoča skrb v digitalni dobi. Ta vrsta zasvojenosti običajno vključuje prekomerno ali kompulzivno uporabo interneta, ki negativno vpliva na vsakodnevno življenje posameznika. Tu so nekateri znaki in simptomi, ki lahko kažejo na zasvojenost s spletom:

 1. Prekomerna uporaba: Oseba preživi veliko več časa na spletu, kot je običajno ali zdravo, pogosto na račun drugih dejavnosti ali obveznosti.

 2. Negativni vpliv na obveznosti: Zanemarjanje šolskih, delovnih ali družinskih obveznosti zaradi preživljanja časa na internetu.

 3. Izguba občutka za čas: Uporabniki pogosto "izgubijo" občutek za čas, ko so na spletu, in preživijo veliko več časa, kot so prvotno nameravali.

 4. Odtegnitveni simptomi: Tesnoba, razdražljivost ali depresija, ko oseba ni na spletu ali poskuša zmanjšati čas, ki ga preživi na internetu.

 5. Neuspešni poskusi zmanjšanja: Posameznik morda večkrat poskuša zmanjšati količino časa, ki ga preživi na spletu, vendar ne uspe.

 6. Zanemarjanje osebnih odnosov: Zasvojenost s spletom lahko privede do zanemarjanja osebnih odnosov, saj posamezniki raje preživljajo čas na spletu kot s prijatelji ali družino.

 7. Laži ali skrivanje: Osebe, zasvojene s spletom, se morda poskušajo izogniti kritiki ali zaskrbljenosti drugih, tako da lažejo o tem, koliko časa preživijo na spletu, ali skrivajo svoje navade.

 8. Uporaba kot pobeg: Uporaba interneta kot načina za pobeg od stresa, konfliktov ali negativnih čustev, kar lahko vključuje tudi "samozdravljenje" z uporabo spletne vsebine ali aktivnosti.

Če sumite, da vi ali nekdo, ki ga poznate, trpi zaradi zasvojenosti s spletom, je pomembno poiskati pomoč strokovnjaka. Psihoterapevti, svetovalci ali specialisti za zdravljenje odvisnosti lahko ponudijo strategije in podporo za obvladovanje in premagovanje te težave. Pomembno je tudi graditi zdrave navade uporabe digitalne tehnologije in spodbujati uravnoteženo življenje z dovolj časa za fizično aktivnost, socialne interakcije in sprostitev.

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipiscing elit. Phasellus sagittis ligula vitae dolor porttitor lobortis. Ut varius venenatis arcu, et faucibus nibh.

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast
Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast
Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast