Je TikTok varna aplikacija?

Deli s prijatelji:

TikTok (najprej se je aplikacija imenovala musical.ly) je razmeroma nova mobilna aplikacija, ki je leta 2018 postala izredno popularna – tudi v Sloveniji. Beležijo že več kot 150 milijonov uporabnikov TikToka po vsem svetu. Informacije o slovenskih uporabnikih žal niso na voljo, vemo pa, da je aplikacija najbolj priljubljena med otroki in najstniki. Na tem mestu naletimo na nekaj težav, ki jih bomo v nadaljevanju predstavili, a pojdimo po vrsti.

Kako deluje TikTok?

Uporabniki TikToka snemajo in objavljajo kratke, 15-sekundne videe. Pri tem pogosto uporabijo glasbeno podlago, vizualne učinke in tako nastajajo kratki domači videospoti. V njih je največ posnemanja petja, plesa, raznih izzivov in šal, ki nastanejo iz dolgčasa ali želje po potrjevanju. Uporabniki med seboj tudi komunicirajo, snemajo duete, si pošiljajo videe ali pa brskajo med javno objavljenimi videi drugih, med trenutnimi živimi prenosi ali med najbolj popularnimi videi. Če uporabnik svoj video objavi javno, ga lahko drugi remiksajo, delijo ali komentirajo. Nastavitve zasebnosti določajo, kdo bo posnetek lahko videl in kdo se bo nanj lahko odzval.

Za TikTok je sprva veljala starostna omejitev 12 let, ki pa so jo sredi leta 2018 dvignili na 13 let. Še vedno iz različnih držav prejemajo opozorila, pritožbe in želje, da se starostna meja dvigne na 16 let, a se predstavniki TikToka branijo, da velja omejitev 13 let tudi za druge aplikacije (YouTube, Instagram …). Hmmm…

Dobre lastnosti TikToka

  • Aplikacija zagotovo spodbuja kreativno izražanje.
  • Omogoča komunikacijo z drugimi uporabniki in tako se gradi tudi skupnost.
  • TikTok se je sprva omenjal kot nova in neškodljiva aplikacija, ki predstavlja enostavno, igrivo in neškodljivo nasprotje obstoječim platformam. Namesto besednih vojn na Twitterju, sovražnih in nevarnih algoritmov vsebin, ki jih servira YouTubeov algoritem, ter zavajanj in lažnih novic na Facebooku, je TikTok ponujal le glasbo in šale. Kmalu je prišla na dan tudi temna plat TikToka.

Nevarnosti TikToka

Vsebina za odrasle

Vsebine so včasih neprimerne za otroke. Mediji poročajo o objavljenih samopoškodbah, drogah, alkoholu, nazornih namigovanjih na spolnost, vulgarnih besedilih pesmi in nevarnih vedenjih. V številnih videih otroci oponašajo petje besedil in gibanje odraslih glasbenih izvajalcev, ki odkrito namigujejo na spolnost.

 

Nasilništvo

Nadlegovanje v komentarjih in snemanje parodij sta dve obliki nasilništva na TikToku, s katerimi nadlegovalec poskuša osramotiti in izzivati svojo žrtev.

 

Samopoškodbe

Mnoge hashtage, ki so vodili na videe s samopoškodbami, so že umaknili, a vsak dan nastajajo novi. Poleg tovrstnih videov se med uporabniki v komentarjih pojavljajo tudi komentatorji, ki spodbujajo samopoškodovanje.

 

Neupoštevanje starostne omejitve

Številni otroci pred 13. letom starosti uporabljajo TikTok in starši tega niti ne vedo. Tudi če vedo, ne morejo nadzorovati, kakšne vsebine otrok gleda.

 

Odrasli predatorji in zavajanja

Prenos v živo omogoča komentiranje v živo, kar lahko prinese neprimerne komentarje in vabila za pogovor v živo, zato prenosi v živo niso priporočljivi. Pogoji uporabe TikToka sicer prepovedujejo nadlegovanje mladoletnih uporabnikov in grozijo celo s prijavo ali kazenskim pregonom, a večkrat je bilo že dokazano, da TikTok ni najbolj učinkovit pri odstranjevanju neprimernih sporočil.

Kako zagotoviti varnejše okolje na TikToku

Z otrokom se pogovarjajte o aktualnih aplikacijah in njihovih nevarnostih. Na naših straneh pogosto objavljamo koristne nasvete in opozorila. Torej poskrbite za varnost na TikToku:

  • V nastavitvah zasebnosti določite, naj bo profil zaseben. (“Privacy and Safety” -> aktivirajte “Private Account”)
  • V nastavitvah zasebnosti določite, kdo lahko zasebno komunicira z otrokom. Označite, da se lahko pogovarja le s prijatelji (“Friends”) ali pa izklopite možnost zasebnih pogovorov (“Off”).
  • V nastavitvah onemogočite prenos in ponovno deljenje videov.
  • Na profilu in v objavah naj otroci ne objavljajo svojih osebnih podatkov (npr. starost, celotno ime … )

Viri:
https://thecybersafetylady.com.au/2019/02/is-tiktok-safe-for-kids/
https://www.internetmatters.org/hub/esafety-news/tik-tok-app-safety-what-parents-need-to-know/
https://techcrunch.com/2019/01/29/its-time-to-pay-serious-attention-to-tiktok/

Najbolj brani članki

Poceni rešitve za varovanje podatkov na poslovnih poteh

Razkrivamo bistvene nasvete za digitalno varnost na poti: od zavarovanja naprav do

Ne verjami vsega kar piše na spletu!

V dobi digitalnega informacijskega preobilja je spretnost razlikovanja med zanesljivimi in nepreverjenimi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem

Izpopolnite svoje znanje!

Preberite še druge objave za več vpogleda.

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

Razbijamo pet mitov o pisanju in tehnologiji, od brezžičnih tipkovnic do tabličnih računalnikov. Odkrijte, kako tehnologija spreminja način, kako pišemo in izražamo ideje.

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem zaposlenih, rednim posodabljanjem, varnostnimi kopijami, segmentacijo omrežij in analizo tveganj.

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Javna brezžična omrežja skrivajo tveganja, ki jih Wouter Slotboom nazorno demonstrira. Učimo se, kako zaščititi svoje osebne podatke pred hekerji.

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Družbeni mediji so priljubljen način preživljanja prostega časa naših otrok; celo tako priljubljen, da se postavlja vprašanje, ali bi se o njih morali učiti tudi v šolah.

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Medtem ko se starši spopadajo s tem, koliko časa, preživetega za zasloni novodobnih naprav, je za otroke preveč, raziskave podpirajo njihove skrbi: prevelika količina časa na spletu ima slab vpliv

Je TikTok varna aplikacija?

Je TikTok varna aplikacija?

TikTok je aplikacija, s katero uporabniki snemajo in objavljajo kratke, 15-sekundne videe. Na njih je največ petja, plesa, heca, neskončno načinov preganjanja mladostnega dolgčasa in kreativnost, ki se največkrat rodi

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Raziskujemo ključne strategije za vodenje neprijetnih, a vitalnih pogovorov med starši in otroki o varnosti na spletu, vključno s temami, kot sta seksting in spletna pornografija. Naučite se, kako učinkovito

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Ideje za starše in učitelje, kako otrokom pomagati pridobiti potrebno znanje za odgovorno uporabo spleta. V učilnici uporabljamo dva temeljna pristopa k pridobivanju znanja o digitalni tehnologiji:proaktivno učenje in izkustveno

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Raziskujte esencialne nasvete za varnost otrok na Instagramu, vključno z nadzorom zasebnosti in spodbujanjem odgovorne uporabe. Idealno za starše, ki želijo zagotoviti varno spletno okolje za svoje otroke.

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Ste začeli uporabljati drugega ponudnika za e-pošto? Ali preprosto ne želite več uporabljati Gmail-a? Tukaj boste izvedeli, kako lahko zaprete svoj Gmail račun in iz njega enkrat za vselej izbrišete