5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

Deli s prijatelji:

1. mit: pisanje = tipkanje na tipkovnico

Ali bo nakup brezžične tipkovnice čudežno izboljšal proces pisanja vašega nadebudnega dijaka ali študenta? Nikakor ne. Predavatelj s področja IKT tehnologij v Bangkoku Brady Cline je v raziskavi, opravljeni med študenti, ki je trajala 18 mesecev, ugotovil, da se mladi virtualni tipkovnici privadijo precej hitreje kot njihovi starši – in da tovrstno zapisovanje ni nič manj učinkovito od uporabe tradicionalne tipkovnice. » Ta raziskava osvetljuje pomembno dejstvo – medtem ko so starejši dolga desetletja uporabljali tradicionalne tipkovnice, so se mladi povsem zlahka privadili virtualnim. Pisanja ne smemo enačiti s tipkanjem, ki je zgolj mehanski proces.«

2. mit: pišemo lahko le v Microsoft Wordu

Večina odraslih, ki pri delu uporabljajo računalnik, pisanje povezuje z uporabo programa Microsoft Word. Starše še vedno skrbi dejstvo, da uporaba Microsoftovih izdelkov na iPadu ni možna. Pogosto pa pozabljajo, da obstajajo tudi aplikacije, kot so Google Drive, ki omogoča skupno pisanje in popravljanje izdelkov, Audio Note (ki deluje na operacijskih sistemih Android in iOS) sinhronizira posnetke z zapisanim besedilom, Evernote pa omogoči, da lahko do pisane vsebine dostopate na katerikoli napravi. Starše skrbi, da bo Microsoft Word izginil iz šolskih učilnic. Vendar je njihova skrb, poudarjajo tehnološki strokovnjaki, povsem odveč: »Naj vas ne skrbi, da bi bili otroci zaradi tega prikrajšani na trgu dela. Otroci se morajo naučiti, KAKO uporabljati tehnologijo, ne pa programov, ki bodo čez deset let, ko bodo začeli delati, nedvomno drugačni ali drugi.« Eno od orodij, ki jih uporabljajo strokovnjaki, je tudi Educreations, ki je tehnično gledano program za predvajanje. Uporabljate ga lahko za risanje, pisanje, delanje zvočnih posnetkov in prikazovanje različnih posnetkov in filmčkov.

3. mit: naprava = proces

Ne glede na to, na kateri napravi morajo učenci določeno nalogo opraviti, bodo vsaj osnutek po vsej verjetnosti napravili na papirju. Ključen pri pisanju seminarskih nalog, referatov in vseh ostalih izdelkov pa bi moral biti proces izdelave, ne pa računalnik ali mobilna naparva, ki jo pri tem uporabljajo. Proces, kateremu naj bi učenci pri izdelavi izdelkov sledili, je takšen: Grafična organizacija Razpored vsebine Prvi osnutek Seznam za urejanje Sledi spremembam Preveri slovnico in pravopis Preveri vsak stavek posebej Preveri vsak odstavek Še enkrat preberi vsebino Dodaj nujne spremembe Oddaj Pri tem niti ni važno, v kateri fazi procesa boste vključili računalniško oziroma mobilno napravo; prav tako lahko preverjanje izdelka poteka s pomočjo branja, snemanja zapisov, fotografiranja izdelka ali katerokoli drugo metodo, ki je primerna glede na naravo naloge.

4. mit: pisanje = končni tekst

Kaj je tradicionalni produkt pisne naloge? Natisnjen ali v digitalni obliki shranjen izdelek. Mobilne naprave, denimo tablični računalniki, nam omogočajo hkraten dostop do kamer, mikrofonov in ustvarjanje multimedijskih posnetkov. Zato tudi proces pisanja ne sme biti omejen, kar zagotovo pomaga učencem, ki imajo drugače interese in želje. »S pomočjo tabličnih računalnikov z veseljem sodelujejo tudi učenci in dijaki, ki jim pisana beseda drugače ni preveč blizu,« meni Suzy Brooks. Namen pisanja je predsatvitev določene ideje, in s s odobnimi napravami so možnosti predstavitve praktično neomejene.

5. mit: pisanje = esejistika

Pisanje še zdaleč ni omejeno na pisanje esejev. Tablični računalniki nam nudijo veliko drugih možnosti, in poskusite učence kdaj navdušiti za katero od spodaj naštetih: Naj učenci sami izdelajo e-knjigo, v katero bodo vključili tekste, slike, avdio zapise, videoposnetke, ki bodo predstavljale njihovo mnenje ali idejo. Naj vzdržujejo spletni dnevnik o določeni temi, naj jo spremljajo in naj bodo sami odgovorni za vsebino, povezovanje z drugimi spletnimi stranmi, ki so njihovi viri informacij ter komentarje, ki jo na vsebino dobijo od drugih. Naj ustvarijo svojo digitalno revijo ali brošuro. Ta lahko prav tako kot elektronska knjiga vsebuje slikovno gradivo in različne večmedijske posnetke. Pisanje s pomočjo tabličnih računalnikov zagotovo je mogoče. Res je, da je v večini primerov bolj enostavno uporabiti tradicionalno tipkovnico, vsekakor pa mobilne naprave ponujajo preveč možnosti, da jih ne bi izkoristili.

Vir: edudemic.com

Najbolj brani članki

Poceni rešitve za varovanje podatkov na poslovnih poteh

Razkrivamo bistvene nasvete za digitalno varnost na poti: od zavarovanja naprav do

Ne verjami vsega kar piše na spletu!

V dobi digitalnega informacijskega preobilja je spretnost razlikovanja med zanesljivimi in nepreverjenimi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem

Izpopolnite svoje znanje!

Preberite še druge objave za več vpogleda.

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

Razbijamo pet mitov o pisanju in tehnologiji, od brezžičnih tipkovnic do tabličnih računalnikov. Odkrijte, kako tehnologija spreminja način, kako pišemo in izražamo ideje.

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem zaposlenih, rednim posodabljanjem, varnostnimi kopijami, segmentacijo omrežij in analizo tveganj.

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Javna brezžična omrežja skrivajo tveganja, ki jih Wouter Slotboom nazorno demonstrira. Učimo se, kako zaščititi svoje osebne podatke pred hekerji.

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Družbeni mediji so priljubljen način preživljanja prostega časa naših otrok; celo tako priljubljen, da se postavlja vprašanje, ali bi se o njih morali učiti tudi v šolah.

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Medtem ko se starši spopadajo s tem, koliko časa, preživetega za zasloni novodobnih naprav, je za otroke preveč, raziskave podpirajo njihove skrbi: prevelika količina časa na spletu ima slab vpliv

Je TikTok varna aplikacija?

Je TikTok varna aplikacija?

TikTok je aplikacija, s katero uporabniki snemajo in objavljajo kratke, 15-sekundne videe. Na njih je največ petja, plesa, heca, neskončno načinov preganjanja mladostnega dolgčasa in kreativnost, ki se največkrat rodi

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Raziskujemo ključne strategije za vodenje neprijetnih, a vitalnih pogovorov med starši in otroki o varnosti na spletu, vključno s temami, kot sta seksting in spletna pornografija. Naučite se, kako učinkovito

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Ideje za starše in učitelje, kako otrokom pomagati pridobiti potrebno znanje za odgovorno uporabo spleta. V učilnici uporabljamo dva temeljna pristopa k pridobivanju znanja o digitalni tehnologiji:proaktivno učenje in izkustveno

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Raziskujte esencialne nasvete za varnost otrok na Instagramu, vključno z nadzorom zasebnosti in spodbujanjem odgovorne uporabe. Idealno za starše, ki želijo zagotoviti varno spletno okolje za svoje otroke.

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Ste začeli uporabljati drugega ponudnika za e-pošto? Ali preprosto ne želite več uporabljati Gmail-a? Tukaj boste izvedeli, kako lahko zaprete svoj Gmail račun in iz njega enkrat za vselej izbrišete