[wpbread]

Počitnikovanje v digitalni dobi

Deli s prijatelji:

Počitnice so čas, ko odklopimo vsakdanje življenje. To pa ne velja tudi za naše virtualne osebnosti, ki v večini primerov ostajajo trdno zasidrane v vsakodnevno rutino pošiljanja elektronskih sporočil, komunikacije na družbenih omrežjih ter telefonu.

Ne postanite najboljši prijatelj hekerjev
Če vam nakup mobilne kartice v tuji državi ne diši, morate pri uporabi javnih spletnih povezav biti zelo previdni. Poročilo varnostnega podjetja Norton je razkrilo, da kar dve tretjini odraslih uporabljata nezavarovane spletne povezave, ki hekerjem omogočata dostop do njihovega računalnika. Med uporabo javnih povezav nikoli ne uporabljajte svoje spletne banke!

Previdno na družbenih omrežjih
Pozorni bodite tudi na družbenih omrežjih. Vaše slike z morja bodo morda razveselile vaše prijatelje in sorodnike, pa tudi vlomilce, ki skrbno spremljajo, kateri domovi so trenutno prazni. Če se deljenju dopustniških fotografij res ne morete odreči, omejite občinstvo zgolj na svoje prijatelje – seveda tiste, ki jih poznate tudi v živo.

Vendar pa previdnost ni odveč. Na počitnicah lahko precej lažje kot ponavadi postanemo tarča tatov identitete. Kraja identitete je resen zločin, ki lahko vpliva tudi na življenje vaših otrok in ima dolgoročne negativne posledice. Že ukradena kartica ali vozniško dovoljenje lahko nepridiprave opremita z dovolj podatki za krajo identitete – vendar se velikokrat zgodi da ljudje več tednov ne ugotovijo, da jim je nekdo ukradel identiteto. Zato razmislite o spodnjih nasvetih in pri spletni varnosti ne popustite niti na počitnicah!

Varni URL-ji
Preden na svojem prenosnem računalniku ali mobilni napravi z navdušenjem kliknete na povezavo, se prepričajte, ali stran ni škodljiva. Svoje priljubljene strani shranjujte v zaznamkih, da se ne boste ušteli pri tipkanju.

Varujte račun na družbenih omrežjih
Pri svojem spletnem dnevniku ter računih na Facebooku in Twitterju vedno uporabljajte najvišjo možno raven zasebnosti. Tako boste najlažje preprečili, da bi zasebne informacije ali fotografije našle svojo pot na svetovni splet.

Zaščitite svoje mobilne naprave!
Izguba tablice ali pametnega telefona je v današnjem času enako pomembna kot izguba denarnice. Gesla zaščitite s šifriranjem, uporabljajte močna gesla in ne pozabite na protivirusno zaščito!

Zaščitite se pred skimmingom
Med svojim potovanjem boste najverjetneje uporabljali lokalne bankomate. Tudi tu ne pozabite na previdnost: večkrat se je že zgodilo, da so lopovi lažne avtomate namestili v območja z veliko koncentracijo turistov. Ko vnašate geslo PIN, z eno roko zakrijte svoje gibe.

Tehnologija je izjemno orodje, ki pomaga razširjati meje našega sveta in nas povezuje z našimi bližnjimi. Če boste razumeli nevarnosti, ki vam grozijo pri njeni uporabi, se boste lahko učinkoviteje zaščitili, vaša uporabniška izkušnja pa bo boljša.

Najbolj brani članki

Poceni rešitve za varovanje podatkov na poslovnih poteh

Razkrivamo bistvene nasvete za digitalno varnost na poti: od zavarovanja naprav do

Ne verjami vsega kar piše na spletu!

V dobi digitalnega informacijskega preobilja je spretnost razlikovanja med zanesljivimi in nepreverjenimi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem

Izpopolnite svoje znanje!

Preberite še druge objave za več vpogleda.

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

Razbijamo pet mitov o pisanju in tehnologiji, od brezžičnih tipkovnic do tabličnih računalnikov. Odkrijte, kako tehnologija spreminja način, kako pišemo in izražamo ideje.

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem zaposlenih, rednim posodabljanjem, varnostnimi kopijami, segmentacijo omrežij in analizo tveganj.

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Javna brezžična omrežja skrivajo tveganja, ki jih Wouter Slotboom nazorno demonstrira. Učimo se, kako zaščititi svoje osebne podatke pred hekerji.

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Družbeni mediji so priljubljen način preživljanja prostega časa naših otrok; celo tako priljubljen, da se postavlja vprašanje, ali bi se o njih morali učiti tudi v šolah.

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Medtem ko se starši spopadajo s tem, koliko časa, preživetega za zasloni novodobnih naprav, je za otroke preveč, raziskave podpirajo njihove skrbi: prevelika količina časa na spletu ima slab vpliv

Je TikTok varna aplikacija?

Je TikTok varna aplikacija?

TikTok je aplikacija, s katero uporabniki snemajo in objavljajo kratke, 15-sekundne videe. Na njih je največ petja, plesa, heca, neskončno načinov preganjanja mladostnega dolgčasa in kreativnost, ki se največkrat rodi

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Raziskujemo ključne strategije za vodenje neprijetnih, a vitalnih pogovorov med starši in otroki o varnosti na spletu, vključno s temami, kot sta seksting in spletna pornografija. Naučite se, kako učinkovito

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Ideje za starše in učitelje, kako otrokom pomagati pridobiti potrebno znanje za odgovorno uporabo spleta. V učilnici uporabljamo dva temeljna pristopa k pridobivanju znanja o digitalni tehnologiji:proaktivno učenje in izkustveno

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Raziskujte esencialne nasvete za varnost otrok na Instagramu, vključno z nadzorom zasebnosti in spodbujanjem odgovorne uporabe. Idealno za starše, ki želijo zagotoviti varno spletno okolje za svoje otroke.

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Ste začeli uporabljati drugega ponudnika za e-pošto? Ali preprosto ne želite več uporabljati Gmail-a? Tukaj boste izvedeli, kako lahko zaprete svoj Gmail račun in iz njega enkrat za vselej izbrišete