Ne verjami vsega kar piše na spletu!

Deli s prijatelji:

V dobi digitalnega informacijskega preobilja je spretnost razlikovanja med zanesljivimi in nepreverjenimi viri postala ključna veščina za vsakogar, ki uporablja internet. Svetovni splet je postal gojišče raznolikih informacij, vendar se zanesljivost teh podatkov pogosto postavlja pod vprašaj. Na srečo obstajajo preprosta, a ključna vprašanja, ki si jih lahko zastavite, da bi bolje razumeli, ali lahko zaupate določenemu viru informacij.

Kdo je avtor in zakaj je informacijo delil na spletu? To so vprašanja, ki se jih moramo vedno spraševati. Preverite, ali je avtor strokovnjak na področju, o katerem piše, ali pa morda samo zagovarja določen pogled. Preverite tudi, ali je informacija aktualna, saj stare informacije morda ne odražajo več resničnega stanja.

Uporabniki spleta največkrat o zanesljivosti informacij pogosto niti ne podvomimo. Zato je zelo pomembno, da se pri vsakem spletnem viru vprašamo in preverimo naslednja vprašanja:

 • KDO je na splet postavil to vsebino?
  Preveri, ali je avtor spletne strani strokovnjak na področju, na katerem objavlja neke vsebine. Na spletu namreč lahko objavlja kdorkoli, tudi ti. Verjetno svojemu vrstniku ali pa poklicnemu ekonomistu ne boš tako zelo verjel/a o verodostojnosti podatkov na temo astronomije, kot npr. doktorju fizike. Strani kot je npr. Wikipedia delujejo po principu dopolnjevanja s strani kogarkoli. Kdorkoli lahko namreč napiše članek na določeno temo, četudi ni strokovnjak na tistem področju. Zato se lahko na takšni in podobni strani najdejo tudi napačni podatki, zastareli podatki ali podatki, ki prikažejo le določeno plat zgodbe. Informacije o avtorju članka lahko najdeš na spletni strani (rubrika »About us/me«, »O nas/meni« …) ali pa v brskalnik vtipkaj ime avtorja in se pozanimaj o njemu.
 • ZAKAJ jo je postavil na splet?
  Vedno preveri, s kakšnim namenom je bila neka vsebina objavljena. Ali je avtor le zagovornik določenega pogleda in je želel na spletu objaviti vsebino, ki podpira njegovo mnenje in pogled, ali pa je morda želel predstaviti objektiven pogled na neko tematiko ali problematiko. Nekateri na spletu objavijo vsebino (izjavo, podatek, fotografijo, posnetek …) le zato, da bi »dvignili malo prahu« in povzročili medijsko prepoznavnost svoje novice, čeprav so si podatek izmislili ali pa fotografijo preuredili v programu.
 • Ali je informacija še VELJAVNA ali pa je že zastarela?
  Vedno preveri, koliko je stara stran, na kateri si našel/a določen podatek. Če je bil podatek objavljen že zelo dolgo nazaj, poskusi najti novejši vir in preveri veljavnost prvih informacij.
 • Ali je vir ZANESLJIV?
  Podobno kot veljavnost, lahko tudi zanesljivost preveriš z iskanjem podatka na drugih straneh in v knjigah ter tako vidiš, če objavljen podatek resnično drži.
 • Kje bi lahko PREVERIL ZANESLJIVOST tega vira?
  Zanesljivost najdenega vira lahko preveriš tako, da poiščeš nekaj več informacij o avtorju in njegovih ostalih člankih. Poleg tega lahko verodostojnost njegovih objav preveriš v knjigah in na ostalih internetnih virih. Nikakor pa se ne sklicuj na podatke s spletne strani, ne da bi prej preveril/a njihovo zanesljivost. Ne verjemi vsega, kar najdeš na internetu in vsebine vedno pregleduj in prebiraj kritično.

Najbolj brani članki

Poceni rešitve za varovanje podatkov na poslovnih poteh

Razkrivamo bistvene nasvete za digitalno varnost na poti: od zavarovanja naprav do

Ne verjami vsega kar piše na spletu!

V dobi digitalnega informacijskega preobilja je spretnost razlikovanja med zanesljivimi in nepreverjenimi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem

Izpopolnite svoje znanje!

Preberite še druge objave za več vpogleda.

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

Razbijamo pet mitov o pisanju in tehnologiji, od brezžičnih tipkovnic do tabličnih računalnikov. Odkrijte, kako tehnologija spreminja način, kako pišemo in izražamo ideje.

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem zaposlenih, rednim posodabljanjem, varnostnimi kopijami, segmentacijo omrežij in analizo tveganj.

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Javna brezžična omrežja skrivajo tveganja, ki jih Wouter Slotboom nazorno demonstrira. Učimo se, kako zaščititi svoje osebne podatke pred hekerji.

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Družbeni mediji so priljubljen način preživljanja prostega časa naših otrok; celo tako priljubljen, da se postavlja vprašanje, ali bi se o njih morali učiti tudi v šolah.

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Medtem ko se starši spopadajo s tem, koliko časa, preživetega za zasloni novodobnih naprav, je za otroke preveč, raziskave podpirajo njihove skrbi: prevelika količina časa na spletu ima slab vpliv

Je TikTok varna aplikacija?

Je TikTok varna aplikacija?

TikTok je aplikacija, s katero uporabniki snemajo in objavljajo kratke, 15-sekundne videe. Na njih je največ petja, plesa, heca, neskončno načinov preganjanja mladostnega dolgčasa in kreativnost, ki se največkrat rodi

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Raziskujemo ključne strategije za vodenje neprijetnih, a vitalnih pogovorov med starši in otroki o varnosti na spletu, vključno s temami, kot sta seksting in spletna pornografija. Naučite se, kako učinkovito

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Ideje za starše in učitelje, kako otrokom pomagati pridobiti potrebno znanje za odgovorno uporabo spleta. V učilnici uporabljamo dva temeljna pristopa k pridobivanju znanja o digitalni tehnologiji:proaktivno učenje in izkustveno

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Raziskujte esencialne nasvete za varnost otrok na Instagramu, vključno z nadzorom zasebnosti in spodbujanjem odgovorne uporabe. Idealno za starše, ki želijo zagotoviti varno spletno okolje za svoje otroke.

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Ste začeli uporabljati drugega ponudnika za e-pošto? Ali preprosto ne želite več uporabljati Gmail-a? Tukaj boste izvedeli, kako lahko zaprete svoj Gmail račun in iz njega enkrat za vselej izbrišete