Nazaj v šolo in splet

Deli s prijatelji:

Počitnice se bližajo koncu. Najverjetneje imate pripravljen seznam opravkov, ki jih morate postoriti še pred začetkom šole, kot so nakup šolskih potrebščin, urejanje prevozov otrok do šole in nazaj, vpis na obšolske dejavnosti in usklajevanje družinskih urnikov.

Obstaja pa še eno opravilo, za katerega upamo, da ga lahko stlačite na seznam nujnih opravkov – pogovor z vašimi otroki o varnosti na spletu. Otroci prosti čas preživljajo na spletu skozi celotno koledarsko leto, a v času šolskih obveznosti se ta čas še poveča, saj računalnik in splet ne uporabljajo le za prosti čas, temveč tudi za šolsko delo, v knjižnici in v šolah. Dobra novica je, da je pogovor o spletni varnosti veliko enostavnejši in prijetnejši kot pogovor o kakšnih drugih perečih temah, za pomoč pa vam dajemo še nekaj nasvetov, kako ga izpeljati s čim manj stresa:

  • Uporabite vsakodnevne priložnosti za pogovor z vašim otrokom o novodobni tehnologiji, npr. novice v časopisih, ki se dotikajo tem, kot so spletno nasilje ali prometne nesreče zaradi telefonskih pogovorov in SMS sporočil. Pogovorite se o vaših izkušnjah in o pričakovanjih otrok, povezanih s to temo.
  • Jasno izrazite svoja pričakovanja do otrok v spletnem svetu. Pogovor o vaših in otrokovih vrednotah lahko otrokom pomaga k pametnejšemu in bolj premišljenemu odločanju v težavnih situacijah. Bodite natančni pri pravilih in določanju nesprejemljivega vedenja.
  • Uprite se želji, da skozi pogovor hitite. Večina otrok mora informacije slišati večkrat, da jih lahko ponotranjijo. Na dolgi rok se bosta vztrajnost in potrpežljivost poplačali.
  • Bodite pozorni na odprto in iskreno komunikacijo, čeprav boste morda slišali kaj, česar si ne bi želeli, npr. o kakšnih nepremišljenih stvareh, ki jih je vaš otrok že storil na spletu. Poslušanje in upoštevanje otrokovih občutkov sta pomembna dejavnika, saj bo le tako otrok raje sodeloval v pogovoru. Priznajte tudi, da vsega ne veste in da nimate odgovorov na vsa vprašanja.

Povzeto po: https://www.consumer.ftc.gov/blog/2018/08/back-school-time-talk-online-safety

Najbolj brani članki

Poceni rešitve za varovanje podatkov na poslovnih poteh

Razkrivamo bistvene nasvete za digitalno varnost na poti: od zavarovanja naprav do

Ne verjami vsega kar piše na spletu!

V dobi digitalnega informacijskega preobilja je spretnost razlikovanja med zanesljivimi in nepreverjenimi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem

Izpopolnite svoje znanje!

Preberite še druge objave za več vpogleda.

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

Razbijamo pet mitov o pisanju in tehnologiji, od brezžičnih tipkovnic do tabličnih računalnikov. Odkrijte, kako tehnologija spreminja način, kako pišemo in izražamo ideje.

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem zaposlenih, rednim posodabljanjem, varnostnimi kopijami, segmentacijo omrežij in analizo tveganj.

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Javna brezžična omrežja skrivajo tveganja, ki jih Wouter Slotboom nazorno demonstrira. Učimo se, kako zaščititi svoje osebne podatke pred hekerji.

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Družbeni mediji so priljubljen način preživljanja prostega časa naših otrok; celo tako priljubljen, da se postavlja vprašanje, ali bi se o njih morali učiti tudi v šolah.

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Medtem ko se starši spopadajo s tem, koliko časa, preživetega za zasloni novodobnih naprav, je za otroke preveč, raziskave podpirajo njihove skrbi: prevelika količina časa na spletu ima slab vpliv

Je TikTok varna aplikacija?

Je TikTok varna aplikacija?

TikTok je aplikacija, s katero uporabniki snemajo in objavljajo kratke, 15-sekundne videe. Na njih je največ petja, plesa, heca, neskončno načinov preganjanja mladostnega dolgčasa in kreativnost, ki se največkrat rodi

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Raziskujemo ključne strategije za vodenje neprijetnih, a vitalnih pogovorov med starši in otroki o varnosti na spletu, vključno s temami, kot sta seksting in spletna pornografija. Naučite se, kako učinkovito

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Ideje za starše in učitelje, kako otrokom pomagati pridobiti potrebno znanje za odgovorno uporabo spleta. V učilnici uporabljamo dva temeljna pristopa k pridobivanju znanja o digitalni tehnologiji:proaktivno učenje in izkustveno

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Raziskujte esencialne nasvete za varnost otrok na Instagramu, vključno z nadzorom zasebnosti in spodbujanjem odgovorne uporabe. Idealno za starše, ki želijo zagotoviti varno spletno okolje za svoje otroke.

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Ste začeli uporabljati drugega ponudnika za e-pošto? Ali preprosto ne želite več uporabljati Gmail-a? Tukaj boste izvedeli, kako lahko zaprete svoj Gmail račun in iz njega enkrat za vselej izbrišete