Pogovor o spletnem nasilju in tehnološkem napredku

Deli s prijatelji:

Kar je pri spletnem nasilništvu oziroma nasilništvu preko spleta najpomembnejše, je to, da ga sploh poznamo in znamo prepoznati. Skorajda vsak najstnik ima v lasti telefon ali računalnik z dostopom do posameznikovega bloga, fotografij, videoposnetkov, profilov na družbenih omrežjih in tekstovnih objav. Število ljudi, ki jih neprijazen ali celo sovražen komentar pod katerim izmed zgoraj naštetim lahko doseže, sega v stotine, celo tisočine. Še več – ko je komentar enkrat objavljen in škoda storjena, ga je praktično nemogoče vzeti nazaj. Prav tako spletne nasilnike opogumlja anonimnost, ki jo omogoča splet.

Spletno nasilništvo se vse prevečkrat sprevrže v zgodbo s tragičnim koncem. Zlasti najstniki pogosto čutijo, da se ne morejo boriti proti hitrosti in obsegu spletnega nasilništva, o negativnih posledicah sovražnih komentarjev pa so spregovorili tudi nekateri zvezdniki. Varnost na spletu je cilj, za katerega moramo odgovornost prevzeti vsi, od odgovornih institucij, specializiranih ponudnikov izobraževanj, kot je ekipa Varnega interneta, do staršev in drugih odraslih. Ko pride do preprečevanja spletnega nasilništva, je naša skupna naloga še toliko bolj pomembna.

Da bi pomagali svojemu otroku, upoštevajte naslednje napotke

  • Spregovorite o spletnem nasilništvu. Ne obsojajte nikogar – tudi tisti, ki izvajajo nasilje, trpijo. Prav tako se šibkejši najstniki pogosto pod vplivom najglasnejših nasilnikov odločijo, da bodo rajši zasmehovali kot se pridružili vrstam zasmehovanih. Samo če bo vaš otrok čutil, da vam lahko pove karkoli brez cenzure ali strahu, da ga ne boste razumeli, boste lahko rešili težave.
  • Seznanite se z otrokovimi prijatelji in znanci v šoli ter pri dejavnostih, ki jih obiskuje. Spletni nasilniki niso zgolj anonimni posamezniki, ki prežijo na občutljive otroke in najstnike, temveč tudi osebe, ki jih otrok pozna v živo in ki se odločijo frustracije izživeti na tovrsten način.
  • Otroka naučite, da se na zbadanje, tudi tisto na spletu, ne sme odzivati. Nasilniki zbadajo zaradi reakcij, ki jih njihova dejanja sprožijo. Če odziva ne bo, se bodo naveličali. Omejite število informacij, ki jih vaš otrok deli na spletu. Spletni nasilniki za zbadanje večinoma izberejo več metod komunikacije, od SMS sporočil do anonimnih komentarjev. Če bo vaš otrok omejil svoje osebne podatke ali dostop do svojih spletnih profilov, bo to težje, prav tako pa bodo tovrstni previdnostni ukrepi zmanjšali možnost, da jih za žrtev izbere naključni neznanec.
  • Če gre nasilništvo predaleč, se z otrokom pogovorite o možnosti, da bi zaprl določen spletni račun ali ga omejil. Večina telefonskih operaterjev in ponudnikov spletnih storitev vam omogoča menjavo ali blokado telefonske številke ter informacij o spletnih računih.
  • Če je vaš otrok žrtev spletnega nasilništva, razmislite tudi o uradni prijavi. Pogovorite se z odgovornimi odrasli (denimo z razredničarko ali s trenerjem, če ste ugotovili, da na primer nasilnik prihaja iz športnega kluba vašega otroka) in shranjujte dokaze (SMS sporočila, natisnjena sporočila elektronske pošte), ki vam bodo v pomoč pri prijavi na policijo.

Najbolj brani članki

Poceni rešitve za varovanje podatkov na poslovnih poteh

Razkrivamo bistvene nasvete za digitalno varnost na poti: od zavarovanja naprav do

Ne verjami vsega kar piše na spletu!

V dobi digitalnega informacijskega preobilja je spretnost razlikovanja med zanesljivimi in nepreverjenimi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem

Izpopolnite svoje znanje!

Preberite še druge objave za več vpogleda.

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

5 mitov o pisanju s tabličnimi računalniki

Razbijamo pet mitov o pisanju in tehnologiji, od brezžičnih tipkovnic do tabličnih računalnikov. Odkrijte, kako tehnologija spreminja način, kako pišemo in izražamo ideje.

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

7 korakov v boju proti izsiljevalski programski opremi

Razkrivamo ključne strategije za obrambo pred izsiljevalsko programsko opremo, vključno z usposabljanjem zaposlenih, rednim posodabljanjem, varnostnimi kopijami, segmentacijo omrežij in analizo tveganj.

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Ali javno brezžično omrežje predstavlja nevarnost za uporabnike?

Javna brezžična omrežja skrivajo tveganja, ki jih Wouter Slotboom nazorno demonstrira. Učimo se, kako zaščititi svoje osebne podatke pred hekerji.

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Bi v šolah morali učiti o družbenih omrežjih?

Družbeni mediji so priljubljen način preživljanja prostega časa naših otrok; celo tako priljubljen, da se postavlja vprašanje, ali bi se o njih morali učiti tudi v šolah.

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Družinska pravila uporabe spleta, ki bi jih res morali uveljaviti!

Medtem ko se starši spopadajo s tem, koliko časa, preživetega za zasloni novodobnih naprav, je za otroke preveč, raziskave podpirajo njihove skrbi: prevelika količina časa na spletu ima slab vpliv

Je TikTok varna aplikacija?

Je TikTok varna aplikacija?

TikTok je aplikacija, s katero uporabniki snemajo in objavljajo kratke, 15-sekundne videe. Na njih je največ petja, plesa, heca, neskončno načinov preganjanja mladostnega dolgčasa in kreativnost, ki se največkrat rodi

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Kaj delajo ptički in čebelice na internetu?

Raziskujemo ključne strategije za vodenje neprijetnih, a vitalnih pogovorov med starši in otroki o varnosti na spletu, vključno s temami, kot sta seksting in spletna pornografija. Naučite se, kako učinkovito

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Kaj morajo otroci zares vedeti o digitalnem državljanstvu!

Ideje za starše in učitelje, kako otrokom pomagati pridobiti potrebno znanje za odgovorno uporabo spleta. V učilnici uporabljamo dva temeljna pristopa k pridobivanju znanja o digitalni tehnologiji:proaktivno učenje in izkustveno

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Raziskujte esencialne nasvete za varnost otrok na Instagramu, vključno z nadzorom zasebnosti in spodbujanjem odgovorne uporabe. Idealno za starše, ki želijo zagotoviti varno spletno okolje za svoje otroke.

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Kako lahko svoj Gmail račun trajno izbrišemo?

Ste začeli uporabljati drugega ponudnika za e-pošto? Ali preprosto ne želite več uporabljati Gmail-a? Tukaj boste izvedeli, kako lahko zaprete svoj Gmail račun in iz njega enkrat za vselej izbrišete