Varni internet in mikro pustolovščine o odgovorni uporabi spleta

Majhni koraki za varno potovanje po spletu za otroke od 4. do 9. razreda OŠ

Dobrodošli v svet mikroučenja, kjer bomo skupaj raziskovali in spoznavali različne vidike varne in odgovorne uporabe spleta. Vstopate v prostor, kjer bo vsak majhen korak prispeval k vašemu znanju in veščinam na tem pomembnem področju. Mikroučenje nam omogoča, da se osredotočimo na specifične teme in jih preučimo globlje. Vsako učenje je prilagojeno vašemu tempu in individualnim potrebam. Vsaka lekcija bo predstavljala majhen gradnik znanja, ki ga boste lahko takoj uporabili v praksi.

Kaj je mikroučenje?

Mikroučenje je pedagoški pristop, ki razčlenjuje učno vsebino na zelo kratke, specifične in usmerjene enote ali module. Vsak mikroučni modul je običajno zasnovan tako, da obravnava zelo specifično temo ali veščino s področja varne in odgovorne uporabe spleta in je dolg od nekaj minut do največ 15 minut. Cilj je zagotoviti hitro, osredotočeno učenje, ki je lahko dostopno in izvedljivo tudi v natrpanih urnikih.

Odkrijte moč mikroučenja!

Mikroučenje ponuja hitro in učinkovito učenje, prilagojeno potrebam sodobnega učenca. Z enim preprostim skeniranjem QR kode se vam odpre svet kratkih, a intenzivnih učnih enot, ki so posebej zasnovane, da maksimizirajo razumevanje in zadržanje znanja v minimalnem času. Ne glede na to, ali ste na poti, v čakalnici ali imate le nekaj minut prostega časa, vam mikroučenje omogoča, da izkoristite vsako priložnost za učenje. Vsaka učna enota je skrbno pripravljena z mislijo na jasnost, jedrnatost in uporabnost, tako da lahko takoj uporabite pridobljeno znanje.

Zagotovite kakovostno učenje za vaše otroke!

V današnjem hitrem tempu življenja je pomembno, da učitelji in starši zagotovijo, da so izobraževalne vsebine ne samo dostopne in prilagodljive, ampak tudi kakovostne in angažirajoče. Mikroučenje, ki ga ponuja Zavod Varni internet, je oblikovano tako, da se prilega prav tej potrebi. Kratke, a intenzivne učne enote so zasnovane z mislijo na sodobne pedagoške pristope, ki spodbujajo kritično mišljenje, samostojno raziskovanje in dolgotrajno zadrževanje znanja. Mikroučenje omogoča otrokom, da se učijo v svojem tempu, ponuja prilagojene učne poti in zagotavlja, da vsak trenutek učenja šteje

Pridružite se inovativnemu učenju z enim klikom!

Inovativno mikroučenje je le en sken QR kode stran. Učite se z najsodobnejšimi metodami, ki so dostopne takoj, ko jih potrebujete. Ta pristop vam omogoča, da se izognete dolgotrajnemu iskanju in navigiranju po spletu. Namesto tega lahko z enostavnim skeniranjem QR kode dostopate do bogatih in interaktivnih učnih vsebin, ki so zasnovane tako, da povečajo razumevanje in zadržanje znanja.

Vključite učence v doživetja

Naj tudi vaši učenci preživijo čas v naši družbi in

postanejo odgovorni ustvarjalci digitalne prihodnosti

Brez skrbi: Zabavno in igrivo bo!

Oživite učilnico z interaktivnostjo
in ustvarjalnostjo

Z našo celovito ponudbo storitev želimo pedagoškim delavcem omogočiti uspešno in učinkovito implementacijo mikroučenja v izobraževalni proces ter izboljšanje učnih izkušenj učencev.

Učni načrti za pedagoške delavce

Zagotavljamo učne načrte, ki so prilagojeni uporabi mikroučenja v izobraževalnem procesu. Ti načrti vsebujejo smernice, cilje, metode poučevanja ter ocenjevanje, ki so prilagojeni učenju s pomočjo tehnologije.

Izobraževalni materiali in gradiva za učitelje

Naša ponudba vključuje tudi obsežno zbirko izobraževalnih materialov in gradiv, ki so namenjeni učiteljem. Ti materiali so razviti posebej za uporabo mikroučenja in vsebujejo pripravljene lekcije, predstavitve, delovne liste ter druge vire, ki učiteljem olajšajo izvajanje učnega procesa s pomočjo mikroučenja.

Dostop do e-platforme za mikroučenje

Ponujamo dostop do naše napredne e-platforme, ki je namenjena mikroučenju. Ta platforma omogoča interaktivno učenje, vključuje različne interaktivne vaje, naloge ter preverjanje znanja, s čimer spodbuja angažiranost in motivacijo učencev.

Strokovna podpora in tehnična pomoč

Naša ekipa strokovnjakov je na voljo za podporo pedagoškim delavcem pri uvajanju mikroučenja v njihovem poučevanju. Zagotavljamo tehnično pomoč pri uporabi platforme, reševanju težav ter svetovanje glede najboljših praks pri izvajanju mikroučenja.

Kreativna mikroučenja
o varnejšem spletnem brskanju

Izobraževalna doživetja so pripravljena in izvedena v skladu s smernicami digitalnega opismenjevanja prebivalcev EU DIGCOM 2.2.

Digitalne sledi

Digitalne sledi nas opominjajo, da smo odgovorni za svoje dejanje na spletu. Moramo biti previdni, kako delimo osebne podatke, kako se obnašamo in kako vplivamo na druge. Spletna varnost in zasebnost postajata temeljni stebri naše digitalne prisotnosti. 

Toda digitalne sledi niso le zbirka podatkov. So naša sled v času, ki nam omogoča, da se povežemo s preteklostjo, odkrivamo trenutke, delimo izkušnje in ustvarjamo sled za prihodnost.  Naša digitalna sled je izraz naše identitete, način, kako se predstavljamo svetu. Ko učenci spoznavajo digitalne sledi, pridobijo veščine, ki jim pomagajo varno in odgovorno uporabljati internet. Tu je nekaj ključnih veščin, ki jih spoznajo:

 

 • Vrste digitlanih sledi
 • Definicija spletnih sledi
 • Trajnost sledi
 • Pomembnost zavedanja in nadzora
 • Vpliv digitalnih sledi
 • Dostopnost sledi

Torej, sprejmite izziv. Bodite zavestni o svojih digitalnih sledi na spletu. Ustvarjajte sled, ki vas predstavlja v najboljši luči, ki širi pozitivnost in ki prispeva k rasti skupnosti. Naj bo vaša digitalna sled odtis vaše edinstvenosti, vaše strasti in vašega prispevka k svetu, ki ga soustvarjamo na spletu.

Spletno nasilje

Spletno nasilje ne pozna meja. Prenaša se iz zaslona v zaslon, iz ene države v drugo. Pogosto preplavi najranljivejše dele našega družbenega tkiva – mlade, ki se šele učijo svetovati z lastnimi čustvi, in tiste, ki že nosijo bremena svoje preteklosti. Uničuje njihovo samozavest, podžiga tesnobo in v njih zbudi strah pred pripadnostjo in izražanjem samega sebe. Med tem izobraževalnim doživetjem bodo osnovnošolci med drugim imeli priložnost spoznati tudi naslednje teme:

 

 • Oblike spletnega nasilja
 • Vzroki in motivi za spletno nasilje
 • Kako ga prepoznati
 • Kako se zaščititi pred spletnim nasiljem!
 • Kaj storiti če se soočimo s spletnim nasilje?
 • Spletno nadlegovanje med sovrstniki

Spletno nasilje morda ne bomo mogli popolnoma izkoreniniti, vendar ne smemo dopustiti, da se širi. Zdaj je čas, da se postavimo proti temu temnemu fenomenu, da se borimo za pravičnost, enakopravnost in spoštovanje. Samo tako bomo lahko ponovno vzpostavili svetlobo v digitalnem prostoru in ustvarili boljšo prihodnost za vse nas.

Spletna varnost

Spletne grožnje so neskončne in nepredvidljive, od virusov, zlonamerne programske opreme do spletnega kraje identitete in kibernetskih napadov. Naša digitalna prisotnost je izpostavljena nevidnim nevarnostim, ki prežijo na vsakem koraku. A kljub temu ne smemo dovoliti, da nas strah ohromi ali nas prisili v umik. Osnovnošolci spoznajo številne veščine spletne varnosti, ki jim bodo pomagale varno in odgovorno uporabljati internet. Tu je nekaj ključnih tem, ki jih osnovnošolci spoznajo:

 

 • Prepoznavanje nevarnih spletnih vsebin
 • Uporaba močnih gesel
 • Varovanje brezžičnih omrežij
 • VPN (Virtual private network)
 • Varne omrežne povezave
 • Zakaj je požarni zid pomemben

Začnimo danes. Vzpostavimo močno digitalno okolje, kjer se lahko izražamo, povezujemo in učimo, ne da bi skrbeli za svojo varnost. Skupaj gradimo mostove zaupanja in ustvarjajmo svet, kjer naša digitalna prihodnost ostaja varna, zasebna in svobodna.

Digitalna zasebnost

Zasebnost na spletu je ključna za ohranjanje naše svobode, integritete in dostojanstva. Imamo pravico nadzorovati, kdo ima dostop do naših podatkov, kako se uporabljajo in za kakšen namen. Splet ne sme biti prostor, kjer se naša zasebnost žrtvuje v imenu napredka ali enostavnosti.

 

Zasebnost na spletu je tudi kultura in etična odgovornost. Spoštujmo zasebnost drugih in pazimo, da ne kršimo njihove zasebnosti z neprimernim razkritjem ali širjenjem njihovih osebnih podatkov. Naj bo zasebnost na spletu vodilo našega digitalnega potovanja. 

 

Splet naj bo prostor, kjer se počutimo varne, kjer se lahko izražamo brez strahu in kjer se naša zasebnost spoštuje. 

 

S skupnimi prizadevanji lahko zagotovimo, da bomo še naprej uživali v prednostih digitalnega sveta, hkrati pa ohranjali svojo zasebnost kot temeljno človekovo pravico.

Prekomerna uporaba spleta

Prekomerna uporaba spleta nas zaslepi pred pomembnimi trenutki v življenju. Nezavedno zamenjamo pristne stike in izkušnje z virtualno navideznostjo. Naša socialna interakcija se zmanjšuje, produktivnost trpi, in naše duševno in fizično zdravje se lahko poslabša.

 

Naj bo vsak trenutek, ki ga preživite na spletu, premišljen in namenjen koristnemu namenu. Vzemite si čas za druženje z ljubljenimi, za samoraziskovanje, za telesno aktivnost in za sprostitev brez zaslona. Naj bo vaša prisotnost na spletu ravnotežje med produktivnostjo in užitkom, med povezovanjem in odkrivanjem sveta izven virtualnosti.

 

Vstopite v svet, kjer spletna povezanost dopolnjuje, ne nadomešča našega resničnega življenja. Zavzemajmo se za uravnoteženo uporabo spleta, kjer bomo lahko izkoristili njegove prednosti, hkrati pa ohranili stik s svojo resnično identiteto in izkusili polnost življenja v vsej svoji lepoti.

Kritično razmišljanje na spletu

Kritično razmišljanje na spletu je način, kako se branimo pred zavajanjem in manipulacijo. Pomaga nam prepoznati pristranskost in se izogniti pastem predsodkov. Sposobnost preverjanja dejstev, križnega preverjanja informacij in prepoznavanja zanesljivih virov je ključna za oblikovanje naše lastne presoje in resnične slike sveta.

 

Kritično razmišljanje na spletu je ključno za našo digitalno samozavest, za našo sposobnost oblikovanja lastnega mnenja in za našo prispevanje k boljšemu svetu. Skupaj premostimo vrzeli v znanju, presegajmo predsodke in gradimo mostove razumevanja. Naj kritično razmišljanje postane naše orožje proti zavajanju, naš ščit pred manipulacijo in naš vodnik v resnico.