Varni internet in mikro pustolovščine o odgovorni uporabi spleta

Majhni koraki za varno potovanje po spletu za otroke od 4. do 9. razreda OŠ


Dobrodošli v svet mikroučenja, kjer bomo skupaj raziskovali in spoznavali različne vidike varne in odgovorne uporabe spleta. Vstopate v prostor, kjer bo vsak majhen korak prispeval k vašemu znanju in veščinam na tem pomembnem področju. Mikroučenje nam omogoča, da se osredotočimo na specifične teme in jih preučimo globlje. Vsako učenje je prilagojeno vašemu tempu in individualnim potrebam. Vsaka lekcija bo predstavljala majhen gradnik znanja, ki ga boste lahko takoj uporabili v praksi.

Kaj je mikroučenje?

Mikroučenje je nov pedagoški pristop, ki razčlenjuje učno vsebino na zelo kratke, specifične in usmerjene enote ali module. Vsak mikroučni modul je običajno zasnovan tako, da obravnava zelo specifično temo ali veščino s področja varne in odgovorne uporabe spleta in je dolg od nekaj minut do največ 15 minut. Cilj je zagotoviti hitro, osredotočeno učenje, ki je lahko dostopno in izvedljivo tudi v natrpanih urnikih.

Paket mikroučenj za novo šolsko leto

Za samo 350 EUR prejmete celoten paket, ki vključuje vse spodaj navedene elemente.
Cena velja za obdobje enega leta od dneva plačila, kar pomeni, da boste imeli dostop do vseh mikroučenj in pripadajočih gradiv lahko skozi celo šolsko leto.

10 mikroučenj za učence

Naša mikroučenja so skrbno zasnovana, da pokrivajo ključna področja varne in odgovorne uporabe interneta. Vsako mikroučenje vsebuje interaktivne elemente, ki spodbujajo aktivno sodelovanje učencev in jih učijo pomembnih veščin, kot so prepoznavanje nevarnosti, varno komuniciranje in upravljanje z osebnimi podatki.

Vsebine za učence:
 • Obvladovanje kritik(e) na spletu
 • Vpliv digitalnih sledi
 • Družbena omrežja in samopodoba
 • Uporaba močnih gesel
 • FOMO - strah pred zamujenim
 • Kritično razmišljanje na spletu
 • Vzroki za spletno nasilje
 • Kako prepoznati spletno nadlegovanje
 • Nadlegovanje stop, splet naj bo top
 • Motivi spletnega nasilja
 • 5 mikroučenj za starše in video posnetek

  Vemo, da so starši pomembni zavezniki v prizadevanju za varnost otrok na internetu. Naše vsebine za starše jim pomagajo razumeti izzive, s katerimi se njihovi otroci srečujejo na spletu, ter jim nudijo praktične nasvete za podporo in zaščito njihovih otrok.

  Vsebine za starše:
 • Raziskovanje otrokovega telefona: Pravice in meje starševskega nadzora
 • Upravljanje časa pred zaslonom
 • Deljenje tujih slik in posnetkov
 • Posledica širjenja otroških slik in posnetkov
 • Majhni obrazi, velike sledi
 • Vključeni učni načrti in učne priprave za pedagoške delavce

  Da bi pedagoškim delavcem olajšali delo, smo pripravili celovite učne načrte in učne priprave, ki vključujejo jasne cilje, metode in aktivnosti za vsako mikroučenje posebej. Na ta način lahko hitro in enostavno vključite naše vsebine v vaše učne ure, razredne ure, nadomeščanja ali posebne dogodke, kot je npr. dan varne uporabe interneta.

  Vključite učence v doživetja

  Naj tudi vaši učenci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni ustvarjalci digitalne prihodnosti

  Brez skrbi: Zabavno in igrivo bo!

  Oživite učilnico z interaktivnostjo
  in ustvarjalnostjo

  Z našo celovito ponudbo storitev želimo pedagoškim delavcem omogočiti uspešno in učinkovito implementacijo mikroučenja v izobraževalni proces ter izboljšanje učnih izkušenj učencev.

  Učni načrti za pedagoške delavce

  Zagotavljamo učne načrte, ki so prilagojeni uporabi mikroučenja v izobraževalnem procesu. Ti načrti vsebujejo smernice, cilje, metode poučevanja ter ocenjevanje, ki so prilagojeni učenju s pomočjo tehnologije.

  Izobraževalni materiali in gradiva za učitelje

  Naša ponudba vključuje tudi obsežno zbirko izobraževalnih materialov in gradiv, ki so namenjeni učiteljem. Ti materiali so razviti posebej za uporabo mikroučenja in vsebujejo pripravljene lekcije, predstavitve, delovne liste ter druge vire, ki učiteljem olajšajo izvajanje učnega procesa s pomočjo mikroučenja.

  Dostop do e-platforme za mikroučenje

  Ponujamo dostop do naše napredne e-platforme, ki je namenjena mikroučenju. Ta platforma omogoča interaktivno učenje, vključuje različne interaktivne vaje, naloge ter preverjanje znanja, s čimer spodbuja angažiranost in motivacijo učencev.

  Strokovna podpora in tehnična pomoč

  Naša ekipa strokovnjakov je na voljo za podporo pedagoškim delavcem pri uvajanju mikroučenja v njihovem poučevanju. Zagotavljamo tehnično pomoč pri uporabi platforme, reševanju težav ter svetovanje glede najboljših praks pri izvajanju mikroučenja.

  Potrebujete dodatne informacije?

  Preverite pogosto
  zastavljena vprašanja

  Mikroučenja so kratke, osredotočene učne enote, ki trajajo le nekaj minut. Namenjene so hitremu in učinkovitemu posredovanju znanja. Vsaka enota vključuje interaktivne elemente, ki spodbujajo aktivno sodelovanje učencev, ter naloge, ki pomagajo utrditi pridobljeno znanje. Ta metoda je posebej učinkovita za otroke, saj omogoča boljšo koncentracijo in zadrževanje informacij. Raziskave so pokazale, da se otroci bolje spomnijo vsebine, predstavljene z mikroučenjem – kar 20 % bolje v primerjavi s tradicionalnimi metodami učenja. To je predvsem zaradi krajše dolžine in bolj fokusiranih vsebin, ki so bolj prilagojene naravnemu ritmu učenja otrok. Poleg tega interaktivni elementi, kot so kvizi in igre, povečujejo angažiranost učencev in jim omogočajo, da aktivno sodelujejo v procesu učenja.

  Naše vsebine so skrbno prilagojene različnim starostnim skupinam, od 4. do 9. razreda osnovne šole. Vsaka enota je oblikovana tako, da ustreza razvojni stopnji in razumevanju učencev v določenem starostnem obdobju. Na primer, za mlajše učence so vsebine preprostejše, z več vizualnimi elementi in interaktivnimi igrami, medtem ko so vsebine za starejše učence bolj poglobljene in vključujejo bolj kompleksne naloge in razprave. To zagotavlja, da so vsebine primerne, zanimive in dostopne vsem učencem, ne glede na njihovo starost in predznanje

  Mikroučenja so zasnovana tako, da jih je mogoče enostavno vključiti v obstoječe učne načrte. Priloženi so učni načrti in učne priprave, ki učiteljem pomagajo pri načrtovanju in izvedbi posameznih enot. Vsebine se lahko uporabijo med razrednimi urami, rednimi učnimi urami, nadomeščanji ali posebnimi dogodki, kot je npr. dan varne uporabe interneta. Poleg tega se posamezne učne enote med seboj navezujejo in lahko povezujejo v večje tematske sklope ali celo v celodnevne aktivnosti, kar omogoča še bolj poglobljeno obravnavo teme varne uporabe interneta. Na primer, lahko združite več mikroučenj v en dan aktivnosti, ki vključujejo delavnice, debate in praktične vaje, kar dodatno krepi zavedanje in razumevanje učencev.

  Naše vsebine pripravljajo strokovnjaki s področja izobraževanja in varne uporabe interneta. Redno jih posodabljamo in prilagajamo glede na najnovejše trende, raziskave in potrebe učencev ter šol. Sodelujemo tudi z učitelji, ki nam pomagajo testirati in izboljšati učne enote. Vsebine so tudi v skladu z nacionalnimi učnimi načrti in smernicami, kar zagotavlja njihovo ustreznost in uporabnost v šolskem okolju. Poleg tega izvajamo redne ankete in analize povratnih informacij, da zagotovimo, da so naše vsebine vedno aktualne in učinkovite.

  Mikroučenja ponujajo številne koristi za učence. Zaradi kratke dolžine in osredotočenih vsebin se otroci lažje koncentrirajo in bolje zapomnijo informacije. Interaktivni elementi, kot so kvizi, igre in simulacije, spodbujajo aktivno sodelovanje in kritično mišljenje. Poleg tega mikroučenja omogočajo prilagodljivost, saj se lahko učenci učijo v svojem tempu in kadar koli želijo. Raziskave so pokazale, da učenci, ki uporabljajo mikroučenja, dosegajo boljše rezultate in imajo bolj pozitiven odnos do učenja. Študije so tudi pokazale, da lahko mikroučenja zmanjšajo stres in anksioznost, saj učenci lažje sledijo manjšim, obvladljivim delom informacij.

  Ne. Za izvedbo mikroučenj potrebujete le osnovno računalniško opremo z dostopom do interneta. Naše vsebine so dostopne prek spleta in jih je mogoče uporabljati na različnih napravah, vključno z računalniki, tablicami in pametnimi telefoni. Vse kar potrebujete je sodobni brskalnik in stabilna internetna povezava. 

  Naš program vključuje tudi 5 mikroučenj za starše, ki jim pomagajo razumeti izzive, s katerimi se njihovi otroci srečujejo na spletu. Starši lahko tako aktivno sodelujejo pri učenju in podpori svojih otrok. Prav tako lahko šole organizirajo delavnice ali informativne večere za starše, kjer predstavijo te vsebine. Ta mikroučenja za starše vključujejo praktične nasvete in strategije za zaščito otrok na spletu ter spodbujanje odprtega dialoga o spletnih izkušnjah. Raziskave kažejo, da otroci, katerih starši so aktivno vključeni v njihovo spletno izobraževanje, bolje razumejo in upoštevajo pravila varne uporabe interneta.

  Prijavite se lahko prek naše spletne strani ali pa nas kontaktirate preko telefona 0590 72 990. Cena za celoten paket mikroučenj je 350 EUR za eno leto, kar vključuje dostop do vseh vsebin in pripadajočih gradiv za učitelje in starše. Plačilo je možno prek spleta ali po predračunu, dostop do vsebin pa boste imeli takoj po prejetju plačila. Vključuje tudi podporo in posodobitve vsebin skozi celo leto, kar zagotavlja, da boste vedno imeli dostop do najnovejših informacij in gradiv.

  Zagotovite kakovostno učenje za vaše otroke!

  V današnjem hitrem tempu življenja je pomembno, da učitelji in starši zagotovijo, da so izobraževalne vsebine ne samo dostopne in prilagodljive, ampak tudi kakovostne in angažirajoče. Mikroučenje, ki ga ponuja Zavod Varni internet, je oblikovano tako, da se prilega prav tej potrebi. Kratke, a intenzivne učne enote so zasnovane z mislijo na sodobne pedagoške pristope, ki spodbujajo kritično mišljenje, samostojno raziskovanje in dolgotrajno zadrževanje znanja. Mikroučenje omogoča otrokom, da se učijo v svojem tempu, ponuja prilagojene učne poti in zagotavlja, da vsak trenutek učenja šteje

  Kreativna mikroučenja
  o varnejšem spletnem brskanju

  Izobraževalna doživetja so pripravljena in izvedena v skladu s smernicami digitalnega opismenjevanja prebivalcev EU DIGCOM 2.2.

  Digitalne sledi

  Digitalne sledi nas opominjajo, da smo odgovorni za svoje dejanje na spletu. Moramo biti previdni, kako delimo osebne podatke, kako se obnašamo in kako vplivamo na druge. Spletna varnost in zasebnost postajata temeljni stebri naše digitalne prisotnosti. 

  Toda digitalne sledi niso le zbirka podatkov. So naša sled v času, ki nam omogoča, da se povežemo s preteklostjo, odkrivamo trenutke, delimo izkušnje in ustvarjamo sled za prihodnost.  Naša digitalna sled je izraz naše identitete, način, kako se predstavljamo svetu. Ko učenci spoznavajo digitalne sledi, pridobijo veščine, ki jim pomagajo varno in odgovorno uporabljati internet. Tu je nekaj ključnih veščin, ki jih spoznajo:

   

  • Vrste digitlanih sledi
  • Definicija spletnih sledi
  • Trajnost sledi
  • Pomembnost zavedanja in nadzora
  • Vpliv digitalnih sledi
  • Dostopnost sledi

  Torej, sprejmite izziv. Bodite zavestni o svojih digitalnih sledi na spletu. Ustvarjajte sled, ki vas predstavlja v najboljši luči, ki širi pozitivnost in ki prispeva k rasti skupnosti. Naj bo vaša digitalna sled odtis vaše edinstvenosti, vaše strasti in vašega prispevka k svetu, ki ga soustvarjamo na spletu.

  Spletno nasilje

  Spletno nasilje ne pozna meja. Prenaša se iz zaslona v zaslon, iz ene države v drugo. Pogosto preplavi najranljivejše dele našega družbenega tkiva – mlade, ki se šele učijo svetovati z lastnimi čustvi, in tiste, ki že nosijo bremena svoje preteklosti. Uničuje njihovo samozavest, podžiga tesnobo in v njih zbudi strah pred pripadnostjo in izražanjem samega sebe. Med tem izobraževalnim doživetjem bodo osnovnošolci med drugim imeli priložnost spoznati tudi naslednje teme:

   

  • Oblike spletnega nasilja
  • Vzroki in motivi za spletno nasilje
  • Kako ga prepoznati
  • Kako se zaščititi pred spletnim nasiljem!
  • Kaj storiti če se soočimo s spletnim nasilje?
  • Spletno nadlegovanje med sovrstniki

  Spletno nasilje morda ne bomo mogli popolnoma izkoreniniti, vendar ne smemo dopustiti, da se širi. Zdaj je čas, da se postavimo proti temu temnemu fenomenu, da se borimo za pravičnost, enakopravnost in spoštovanje. Samo tako bomo lahko ponovno vzpostavili svetlobo v digitalnem prostoru in ustvarili boljšo prihodnost za vse nas.

  Spletna varnost

  Spletne grožnje so neskončne in nepredvidljive, od virusov, zlonamerne programske opreme do spletnega kraje identitete in kibernetskih napadov. Naša digitalna prisotnost je izpostavljena nevidnim nevarnostim, ki prežijo na vsakem koraku. A kljub temu ne smemo dovoliti, da nas strah ohromi ali nas prisili v umik. Osnovnošolci spoznajo številne veščine spletne varnosti, ki jim bodo pomagale varno in odgovorno uporabljati internet. Tu je nekaj ključnih tem, ki jih osnovnošolci spoznajo:

   

  • Prepoznavanje nevarnih spletnih vsebin
  • Uporaba močnih gesel
  • Varovanje brezžičnih omrežij
  • VPN (Virtual private network)
  • Varne omrežne povezave
  • Zakaj je požarni zid pomemben

  Začnimo danes. Vzpostavimo močno digitalno okolje, kjer se lahko izražamo, povezujemo in učimo, ne da bi skrbeli za svojo varnost. Skupaj gradimo mostove zaupanja in ustvarjajmo svet, kjer naša digitalna prihodnost ostaja varna, zasebna in svobodna.

  Digitalna zasebnost

  Zasebnost na spletu je ključna za ohranjanje naše svobode, integritete in dostojanstva. Imamo pravico nadzorovati, kdo ima dostop do naših podatkov, kako se uporabljajo in za kakšen namen. Splet ne sme biti prostor, kjer se naša zasebnost žrtvuje v imenu napredka ali enostavnosti.

  Zasebnost na spletu je tudi kultura in etična odgovornost. Spoštujmo zasebnost drugih in pazimo, da ne kršimo njihove zasebnosti z neprimernim razkritjem ali širjenjem njihovih osebnih podatkov. Naj bo zasebnost na spletu vodilo našega digitalnega potovanja. 

   

  Splet naj bo prostor, kjer se počutimo varne, kjer se lahko izražamo brez strahu in kjer se naša zasebnost spoštuje. 

   

  S skupnimi prizadevanji lahko zagotovimo, da bomo še naprej uživali v prednostih digitalnega sveta, hkrati pa ohranjali svojo zasebnost kot temeljno človekovo pravico.

  Prekomerna uporaba spleta

  Prekomerna uporaba spleta nas zaslepi pred pomembnimi trenutki v življenju. Nezavedno zamenjamo pristne stike in izkušnje z virtualno navideznostjo. Naša socialna interakcija se zmanjšuje, produktivnost trpi, in naše duševno in fizično zdravje se lahko poslabša.

   

  Naj bo vsak trenutek, ki ga preživite na spletu, premišljen in namenjen koristnemu namenu. Vzemite si čas za druženje z ljubljenimi, za samoraziskovanje, za telesno aktivnost in za sprostitev brez zaslona. Naj bo vaša prisotnost na spletu ravnotežje med produktivnostjo in užitkom, med povezovanjem in odkrivanjem sveta izven virtualnosti.

   

  Vstopite v svet, kjer spletna povezanost dopolnjuje, ne nadomešča našega resničnega življenja. Zavzemajmo se za uravnoteženo uporabo spleta, kjer bomo lahko izkoristili njegove prednosti, hkrati pa ohranili stik s svojo resnično identiteto in izkusili polnost življenja v vsej svoji lepoti.

  Kritično razmišljanje na spletu

  Kritično razmišljanje na spletu je način, kako se branimo pred zavajanjem in manipulacijo. Pomaga nam prepoznati pristranskost in se izogniti pastem predsodkov. Sposobnost preverjanja dejstev, križnega preverjanja informacij in prepoznavanja zanesljivih virov je ključna za oblikovanje naše lastne presoje in resnične slike sveta.

   

  Kritično razmišljanje na spletu je ključno za našo digitalno samozavest, za našo sposobnost oblikovanja lastnega mnenja in za našo prispevanje k boljšemu svetu. Skupaj premostimo vrzeli v znanju, presegajmo predsodke in gradimo mostove razumevanja. Naj kritično razmišljanje postane naše orožje proti zavajanju, naš ščit pred manipulacijo in naš vodnik v resnico.